Bewuster leven

Waar veel mensen (net als ik) last van hebben is dat het leven echt aan ze voorbij raast. Er gebeurt zoveel en we moeten nog meer, maar genieten we nog wel van wat we aan het doen zijn? Afgelopen week stond ik tijdens mijn minor stil bij leuke of aangename dingen die er op een dag gebeuren. We moesten elke dag 10 dingen opnoemen en sommige mensen zeiden dat ze niks leuks mee maken. Daar schrok ik best wel van, zelfs ik kon dingen opnoemen die ik leuk of aangenaam had gevonden. Ik geloof dan ook dat wanneer je bewuster naar die leuke dingen kijkt je ziet dat er wel echt leuke dingen in je leven gebeuren, ook al is het maar klein of iets simpels. Dat hoeft niet uit te maken, vind ik. Je hoeft niet perse naar het vetste restaurant of optreden om een leuke avond te hebben. Ik kan er bijvoorbeeld heel erg van genieten om met vriendinnen lekker thuis te eten of om een avondje creatief bezig te zijn. Wanneer je bewuster leeft kan je leren meer te genieten van deze kleine of normale dingen.

Bewuster leven klinkt heel vaag en zweverig. Dit is het eigenlijk helemaal niet, je staat gewoon meer stil bij de leuke dingen en beseft meer waar je mee bezig bent. Hier een aantal tips hoe je dit kan doen:

  1. Noem elke dag voor jezelf minstens 10 leuke of aangename dingen op die je hebt meegemaakt. Begin klein en waardeer deze dingen. Zoals: die lekkere boterham die je hebt gegeten of dat je kat lekker bij je heeft geslapen. Het hoeft echt niet groot te zijn.
  2. Leg je telefoon eens weg en zet de tv eens uit. Doe eens iets echt zonder al die afleidingen. Zoals een boek lezen, iets tekenen, schrijven, opruimen, afwassen, tuinieren, je kan het zo gek niet verzinnen.
  3. Geef jezelf meer aandacht. Sommige mensen doen dit doormiddel van meditatie, ik zelf doe liever yoga, zwemmen, hoelahoepen of gewoon lekker douchen met mijn favoriete producten. Doe iets waar je van kan genieten en doe dit terwijl je voor de rest even niks anders hoeft.
  4. Plan tijd in voor jezelf. Je dag hoeft niet helemaal vol te zitten, je moet ook tijd hebben voor jezelf en om uit te kunnen rusten.
  5. Geef je grenzen aan. Wanneer je te veel werk of activiteiten op je neemt heb je soms het idee dat je leven door andere geleid wordt. Leer dus nee zeggen wanneer het je te veel wordt. Heb je tijd nodig voor jezelf of zit je agenda/planning al helemaal vol? Zeg dan nee en ga niet over deze grens heen.
  6. Je hebt maar één leven wees hier zuinig mee. Geniet van wat je hebt

Sinds ik overspannen ben geraakt ben ik bewuster bezig met wat ik leuk vind en wat ik wil. Dit heeft me dan ook gemotiveerd om de minor Mindfull Communiceren te volgen waar ik het een tijdje geleden al eens over had. Net als veel andere mensen werd mijn leven meer door andere geleid dan door mezelf. De weken vlogen voorbij en ik genoot nergens meer van. Sinds ik bewuster bezig ben met wat ik leuk vind en genieten van kleine dingen in het leven, is het leven ook weer een stuk leuker. Vandaar dat ik dit graag met andere mensen wil delen.

Ben jij ook vaak te druk en heb je echt het idee dat je af en toe de tijd niet heb om op adem te komen? Dan is bewuster leven ook zeker iets voor jou. Uiteindelijk zal het je zoveel verder helpen dan hoe je nu bezig bent. Binnenkort zal ik meer vertellen over yoga en meditatie en hoe dit mij helpt.

2 thoughts on “Bewuster leven

  1. Wat fijn dat je bewuster bent gaan leven. Mooi om te horen. Het leven moet inderdaad leuk zijn, anders is het zo zonde! Wat een interessante minor volg je trouwens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *