Handletteren: Hoe beginnen?

Handletteren je ziet het steeds meer voorbij komen en er zijn zelfs al verschillende boeken van, alleen hoe kan je er mee beginnen als je nog helemaal geen ervaring hebt? Toen ik met handletteren begon was ik bang dat ik het niet goed zou kunnen of dat ik niet zou kunnen wat andere mensen kunnen. Het belangrijkste wat je moet weten wanneer je begint is: iedereen kan het, iedereen doet het anders en oefenen oefenen oefenen. In deze blog vertel ik je een aantal handige tips voor als je wilt beginnen met handletteren!

1. Materiaal

Wanneer je start met handletteren is het fijn om meteen goed materiaal te hebben. Zo begon ik ooit met goedkope pennen, hier kon ik helemaal niet zo mooi mee schrijven. Dit was toen heel demotiverend, toen ik eenmaal de juiste pennen had ging het meteen een heel stuk beter! De must haves voor elke beginnend handletteraar zijn: een Micron 05 pen, HB potloot, gum, puntenslijper en papier. Het liefst een boekje zodat je al je werkjes bij elkaar houdt en nog een terug kan bladeren.

2. Leren

Je kan handletteren op verschillende manieren leren. Zo kan je een boek of verschillende boeken over handletteren kopen, een workshop volgen of gewoon kijken hoe andere mensen het doen op Instagram, Pinterest. YouTube enzovoort.

Ik zelf ben begonnen met het boek Handlettering doe je zo! van Karin Luttenberg dat je al voor €14,99 koopt bij Bol.com. Later ben ik vooral via Instagram en Pinterest aan nieuwe technieken gekomen.

3. Inspiratie

Wanneer je begint met handletteren is het handig om te weten wat je wilt gaan schrijven. Hiervoor heb je dus inspiratie nodig. Inspiratie kan je overal vandaan halen. Denk bijvoorbeeld aan: Instagram, Pinterest, Google, liedjes, boeken, films enzovoort. Het is handig voor jezelf om een lijst met teksten en uitspraken te maken die je graag wilt gebruiken.

4. Vind je stijl

Iedereen zijn/haar stijl is anders en niemand is het zelfde, maar goed ook! Dat is dan ook één van de leuke dingen van handlettering dat je echt je eigen stijl kan ontwikkelen en hoe langer je bezig bent met handlettering hoe meer je gaat zien welke dingen bij jou passen en welke niet.

5. Blijf je ontwikkelen

Net als met veel andere dingen is het bij handletteren ook belangrijk om je te blijven ontwikkelen, blijf nieuwe dingen proberen. Zie je bijvoorbeeld iets leuks voorbij komen, probeer het! Pas het aan, maak het zo dat het meer bij jou en bij jouw stijl past. Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen.

Handletteren is een super leuke en verslavende hobby waar je al je creativiteit in kwijt kunt. Daarnaast is het ook een manier om je te uiten. Zoals ik aan het begin van de blog al vertelde is het heel belangrijk om te blijven oefenen met handletteren. Wanneer het niet meteen in één keer lukt, geef dan niet meteen op, maar probeer het gewoon nog een keer.

Heel vee plezier en succes met handletteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *