Overspannen een jaar later

Het is alweer een jaar geleden dat ik overspannen raakte. Toen ik van de huisarts hoorde dat ik echt overspannen was, rust moest nemen en dat het wel een tijdje zou duren voordat ik weer “beter” zou zijn, dacht ik nog dat het allemaal mee zou vallen. Nu ik er op terug kijk viel dit toch wel flink tegen. In deze blog vertel ik waar ik allemaal tegen aan ben gelopen en waar ik nu nog steeds tegen aan loop.

Geen begrip

Toen ik in december overspannen raakte was ik bezig met een intensieve stage, ik had het daar helemaal niet naar mijn zin en eigenlijk kwam het me wel goed uit dat ik overspannen raakte. Ik moest van de huisarts me per direct ziekmelden en vooral niet zeggen wanneer ik weer zou komen aangezien ik dat volgens haar nog niet kon weten. Toen ik mij ziekmelde spraken we af contact te houden wanneer ik weer terug zou komen. Via via hoorde ik dat ik überhaupt niet meer terug hoefde te komen. Dit liep natuurlijk al een beetje raar en toen ik contact zocht om het op een goede manier af te sluiten kreeg ik geen gehoor meer. Daarnaast kreeg ik ook mijn spullen die dag nog lagen niet meer terug, net als mijn verslag en de dingen die ik had gemaakt. Dit was voor mij wel een extra trap na. Eigenlijk hadden ze vanuit mijn stage helemaal geen begrip voor mijn situatie. Met als resultaat dat ik mijn verslag helemaal opnieuw heb moeten maken en twee dure studieboeken opnieuw heb moeten aanschaffen. Een beetje flauw vind ik zelf.

Studie weer oppakken 

Met mijn opleiding had ik afgesproken om in februari weer te beginnen met mijn studie. Ik zou het gewoon weer volledig oppakken en ging er vanuit dat dit me wel zou lukken. Achteraf gezien viel dit toch wel vies tegen. Vooral het eerste blok heb ik het echt zwaar gehad, maar uiteindelijk heb ik wel alle studiepunten gehaald. Doordat ik toch in februari ben begonnen loop ik nu niet heel veel uit met mijn studie en dat is wel fijn, maar heeft er ook voor gezorgd dat mijn herstel veel langer heeft geduurd.

Hulp

Van de huisarts kreeg ik meteen te horen dat ik hulp moest zoeken, om te leren hoe ik overspannen was geraakt en hoe ik het voortaan kon voorkomen. Dit heb ik in februari pas gedaan en dit had ik eigenlijk meteen moeten doen. Alleen stond mijn hoofd er toen totaal niet naar en moest ik wel toen ik weer naar school toe ging. De hulp die voor mij onwijs goed heeft geholpen is oefentherapie. Dit is een combinatie tussen een psycholoog en mindfulness.

Stage in halen

Omdat ik vorig jaar eerder ben gestopt met mijn stage moet ik nu nog twee maanden stage in halen, hier loop ik momenteel dus tegen aan. Want een stage voor twee maanden vinden is nog lang niet zo makkelijk als het lijkt. Gelukkig heb ik aankomende week twee gesprekken en wordt het dan zo toch nog wat!

Het gaat wel echt beter!

Ondanks dat deze blog een beetje een negatieve lading heeft gaat het ten opzichte van vorig jaar december wel echt 200% beter! Zo ben ik wel weer een stuk gemotiveerder en doe ik eigenlijk gewoon alles weer. Ik merk dan ook aan mezelf dat ik weer een stuk gezelliger ben en weer meer kan genieten van de kleine dingen. Daarnaast heb ik dus gewoon al mijn studiepunten gehaald sinds ik weer met mijn studie ben begonnen, wat ik zelf best wel knap vind! Ook loop ik maar twee maanden uit ondanks dat ik dus behoorlijk overspannen ben geweest. Dus al met al valt het allemaal nog wel mee en ben ik ook een hele ervaring rijker geworden door het afgelopen jaar. Zo heb ik geleerd dat ik me niet te veel op mijn kop moet laten zitten door een nare ervaring (zoals met mijn stage) en dat ik wel echt sterker ben dan dat ik altijd maar denk.

Heb jij ook ervaring met overspannen raken, burn-out of stress? En hoe gaat het nu?

 

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *