Stress: Wat is het en wat doe je er aan?

We leven in een drukke maatschappij, om mij heen hoor ik het van iedereen. Je vraag hoe het gaat en je krijgt 9 van de 10 keer te horen: druk en moe. Je bent halverwege de 20, je hebt het druk en je bent moe. Iets gaat er dan toch niet helemaal goed. Recentelijk heb ik zelf mogen/moeten ervaren wat er gebeurt wanneer je te druk en te moe wordt. Eigenlijk wanneer je te veel stress ervaart en deze stress niet kwijt kunt doormiddel van ontspanning. In mijn geval raakte ik overspannen. Waar ik nu al een aantal maanden last van heb. Gelukkig gaat het steeds een beetje beter en heb ik ondertussen weer het één en ander opgepakt. Maar door deze ervaring wilde ik wel weten wat stress nou precies is en wat je er aan kan doen om het te voorkomen en tegen te gaan.

Wat is stress?

Via Gezondheidsnet vond ik een hele goede omschrijving van stress. Zij beschrijven stress simpel als spanning of druk. Daarnaast zeggen ze ook dat stress meestal ongezonde druk is: een teveel aan spanning. Echter is stress niet altijd ongezond. Stress is een natuurlijk reactie van het lichaam. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt.

Volgens Gezondheidsnet ontstaat het probleem pas wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Op dit moment zijn de eisen die aan jou worden gesteld of die je zelf stelt groten dan wat je aankunt. Het evenwicht wordt als het ware verstoort, dit veroorzaakt spanningen.

Stressplein komt met een aantal stress symptomen zowel psychische als lichamelijke.

Psychische stress symptomen: concentratieproblemen, dissociatie, angst- en paniekklachten, geheugenverlies, stemmingswisselingen, neerslachtig, piekeren, opgejaagd gevoel, nergens zin in, neiging tot verslaving, verward/duizelig en gevoelig voor prikkels

Lichamelijke stress symptomen: vermoeidheid, slapeloosheid, gevoel van uitputting, pijn in de spieren, nek en schouderpijn, buikspanning/buikpijn, snelle ademhaling/kortademigheid/benauwd, hoofdpijn, beperkt zicht, oorsuizen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, koud/koorts, hyperventilatie en trillende handen/oogleden.

Wat kan je doen tegen stress?

Psychische gezondheid komt met 10 tips om stress aan te pakken:

  1. Zorg voor een goed balans tussen spanning en ontspanning.
  2. Leer ‘nee’ zeggen.
  3. Leer te accepteren.
  4. Stel haalbare doelen.
  5. Slaap goed.
  6. Blijf niet piekeren, maar los je problemen op.
  7. Beweeg.
  8. Stel prioriteiten.
  9. Matig met koffie en alcohol.
  10. Doe leuke dingen.

Iets waar ik zelf veel aan heb is tijd maken voor mezelf, om dingen te doen die mij blij maken. Vaak hoor ik dat mensen zich ‘schuldig’ voelen wanneer ze een hele dag alleen maar op de bank hebben gelegen om naar Netflix te kijken. Maar wanneer jij hierdoor kan ontspannen, hoef jij je nergens voor te schamen vind ik.

Mijn ervaring

Heel veel symptomen van Stressplein komen mij zo ontzettend bekend voor. Daarnaast vind ik het ook fijn dat het een steeds bekender probleem wordt. Zodat er daadwerkelijk iets aan gedaan kan gaan worden. Ook de tips van Psychische gezondheid zijn tips waar ik veel aan heb gehad en die ik ook van de huisarts heb gekregen. Vooral accepteren, bewegen, balans en doe leuke dingen werden mij echt aangedrongen.

Wat zijn jouw ervaringen met stress en hoe ga jij hier mee om?

screen-shot-2016-11-26-at-13-15-24

P.s. Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *