Macedonië travel tips

Afgelopen zomer ben ik samen met Sten naar het prachtige Macedonië geweest. Een vakantie plek waar de meeste mensen nog niet zo één twee drie over na denken om naar toe te gaan. Maar het land heeft onwijs veel te bieden en is ook nog eens spot goedkoop. Macedonië is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Wat betekend dat het land steeds voller wordt met toeristen. Dit kan je leuk vinden of juist niet, wij kozen er bewust voor om nu naar Macedonië te gaan juist omdat het nu nog rustig is. Wij zaten in de badplaats Ohrid, wat ook aan het meer van Ohrid ligt. Een onwijs mooie locatie en zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Cultuur

Macedonië heeft veel mee gemaakt als land en is vaak door andere landen/rijken bezet geweest. Hierdoor zijn er veel verschillende invloeden in de cultuur terug te zien. Zo is duidelijk terug te zien dat Macedonië zo’n duizend jaar onderdeel is geweest van het Ottomaanse rijk. Daarnaast is Macedonië pas sinds 1991 een zelfstandig land.

De omgeving van Ohrid is rijk aan kerken (voor elke dag heeft Ohrid een kerk, dus 365 kerken). Wel moet ik erbij vertellen dat je van deze kerken niet te veel moet verwachten. Vaak zijn de kerken één kleine ruimte waar je in kunt en op een paar schilderingen na is er niet veel te zien. Wanneer je echt meer wilt zien zal je naar één van de grotere kerken toe moeten. Naast kerken beschikt Ohrid ook over een aantal musea waaronder het museum op palen. Met een uur of ander half ben je wel uitgekeken, maar het is wel een leuke activiteit en het ziet er fantastisch uit. Het het museum op palen of ook wel Bay of Bones is het eerste dorpje terug te zien dat in de prehistorie gevestigd zat aan het meer van Ohrid. Op deze plek hebben archeologen allerlei spullen terug gevonden van dit dorp en vandaar dat op deze plek een gedeelte van het dorp is na gebouwd. Je krijgt dus echt een indruk hoe de mensen in de prehistorie geleefd hebben.

Bay of Bones

Natuur

Naast een rijke cultuur beschikt Macedonië ook nog eens over verschillende natuurgebieden. Zelf ben ik in Galicicia en Mavrovo geweest. Galicicia is het park waar ook het Prespameer is, met onder andere het Pelikaaneiland. In dit gebied leven naast pelikanen nog veel meer dieren zoals beren, lynxen, slangen en schildpadden. Maar in Galicicia zijn ook veel verschillende soorten bomen en planten te vinden.

Pelikaaneiland

Wanneer je naar Mavrovo gaat kom je in een heel ander deel van Macedonië, dan dat je eerder al in Ohrid had kunnen zien. Rond om Mavrovo is het een stuk rustiger en zijn er alleen kleinere dorpjes te vinden. Zo staat het bekende kerkje dat vaak onder water staat in Mavrovo. Daarnaast lopen in het Mavrovo gebied er nog echte schaapherders rond met hun kudde en grote herdershonden. Zeker een aanrader om te bezichtigen.

Het kerkje wat vaak onder water staat in Mavrovo – Nu helaas niet

De natuur die je in Macedonië aantreft is heel anders dan de natuur in Nederland. Macedonië beschikt namelijk over hoge bergen en onwijs veel natuurgebieden. In Macedonië leven ook maar 2 miljoen mensen, wat er voor zorgt dat er in veel gebieden niemand woont en de natuur daar lekker zijn gang kan gaan. Daarnaast staan verschillende gebieden ook op de werelderfgoedlijst en deze gebieden zijn daarom goed beschermt. Echter is de afval verwerking in Macedonië niet zo goed geregeld, al helemaal niet in afgelegen gebieden, waardoor mensen vaak hun afval langs de kant van de weg dumpen. Dit is onwijs jammer en zonde om te zien, maar wanneer je het verhaal hier achter hoort en je daar doorheen kan kijken is de natuur in Macedonië echt fantastisch.

Nog een leuk feitje over Macedonië: Het meer van Ohrid is het tweede schoonste meer van de wereld en het schoonste meer van Europa. Je kan tot wel 30 meter diep kijken.

Accommodatie 

Doordat Macedonië pas sinds de laatste jaren in opkomst is loopt het land hier en daar nog wat achter op het gebied van toerisme. Zo stellen veel Hotels nog niet zoveel voor. Wat voor de Macedoniërs gezien wordt als een vier sterren hotel, zien wij Nederlanders als een hotel dat helemaal geen sterren verdient. Stel je hier dan ook op in of boek bewust een heel luxe hotel.

Wij zaten in een klein familie hotel een paar kilometer vanaf Ohrid. Villa Dionis is een heel leuk, maar klein hotel. Die wij via TUI hadden geboekt. In Villa Dionis komen veel gezinnen elk jaar terug, zo hoorde wij mensen die er al 8 jaar komen en soms zelfs meerdere keren per jaar. Het personeel was onwijs aardig en behulpzaam. Echter lag onze kamer recht boven de bar, dus hadden wij veel last van de muziek. Wel hebben wij onwijs lekker (en goedkoop) gegeten in Villa Dionis.

Uitzicht vanuit onze hotelkamer

Eten

Lekker eten kunnen ze in Macedonië wel! Je kan verschillende vleesgerechten bestellen met friet of gegrilde groente erbij. Alles smaakt hartstikke goed en kost ook nog eens niet zoveel. In Ohrid zijn heel veel verschillende restaurantjes waar je plaats kan nemen en kan eten als een koning. Je kan namelijk makkelijk voor 20 of 25 euro met zijn tweeën eten.

Toch was er één restaurant die er voor ons echt uitsprong: Kaneo. Voor dit restaurant moet je vanuit Ohrid een stukje lopen (je kan ook met de watertaxi, erg leuk om te doen). Doormiddel van Tripadvisor zijn wij bij dit leuke restaurantje terecht gekomen. Wanneer je op het terras an Kaneo zit kan je prachtig uitkijken over het Ohrid meer en zie je aan de zijkant de Church of St. John. Deze is in de avond verlicht en maakt het geheel nog beter. Naast de locatie is het eten ook gewoon onwijs lekker (en spot goedkoop).

Kaneo

Naast Kaneo was er nog een restaurant dat er voor ons echt uitsprong. Via mensen uit ons hotel hoorde we over Gladiator die op nummer twee staat op TripAdvisor. Zo waren zij erop gekomen naar dit restaurant toe te gaan. Vanuit dit restaurant kijk je uit op het Ancient Theater. Het restaurant is vrij klein en bestaat uit meerdere verdiepingen die net als een huiskamer zijn ingericht. Op het dak hebben ze een dakterras, hier moet je wel echt voor reserveren anders zit deze al vol. Helaas viel mijn hoofdgerecht erg tegen doordat ik iets anders kreeg dan ik verwachte. Wel was het nagerecht en de wijn ontzettend lekker.

Naast de leuke restaurantjes in Ohrid hadden wij ook erg geluk met ons hotel, waar het eten minstens net zo lekker was als in een normaal restaurant. Hierdoor hebben wij vaak gewoon in ons hotel gegeten, zodat wij niet achteraf nog eens terug moesten.

Excursies 

In totaal hebben wij drie excursies gedaan, maar eigenlijk hadden we er wel vijf willen doen zoveel leuke dingen worden er aangeboden. Jammer genoeg hadden we hier de tijd niet voor en moesten we er wel drie uit kiezen. De mensen in Macedonië leven vooral van het toerisme, vandaar dat je het beste bij een locale maatschappij kan boeken in plaats van bij je reisbureau. Zo krijgen de mensen uit Macedonië meer inkomsten en betaal jij zelf minder voor je excursie. Wanneer je bij locale mensen boekt krijg je er vaak gratis eten bij en zie je Macedonië op een geheel andere manier. Wanneer je via een reisbureau boekt ga je vaak met grote groepen op excursie, bij het locale bureau waar wij hebben geboek (Lale Tours) ga je met een kleinere groep en hierdoor heb je veel meer gelegenheid om vragen te stellen. En ze spreken bij Lale Tours ook nog eens Nederlands! Ideaal!

Boten Lale Tours

Macedonië is zeker een land waar wij over een paar jaar nog een keer heen willen!

 

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *